top of page
  • Mika

Nästa stopp Chamonix!

Jag bestämde mig i oktober för att ta mig ner till alperna och åka skidor i vinter. Flugit ”just for fun” har jag inte gjort sedan 2014 och det är nästan två år sedan jag lämnade marken. Att flyga ner var alltså inget alternativ för mig, men jag hade inte åkt tåg ner i Europa sen jag var barn och visste inte riktigt hur jag skulle få till det med biljetter, rutt och allt vad det nu kunde vara.


Chamonix är helt fantastiskt. Bergen & atmosfären i byn får äventyrslusten att blomstra!


På sociala medier hade jag sett flera inlägg om människor som tagit tåget ner till bland annat Alperna. Jag är också med i facebookgruppen ”Tågresor”, som fått mig att inse möjligheterna med tåg. Dessutom hade jag läst en artikel som Sara och hennes kompis skrivit i Bergssport om en ”klätterluff” hon gjort ner i Europa med tåg. Så med massor av inspiration börjar jag kolla på biljetter, men tyckte det var svårt att förstå hur jag ska boka, vilken resväg jag skulle ta, hur man gör med interrail biljetten och vart jag måste ha sittplats. Om jag ska vara ärlig så fattar jag ingenting. Jag tappar modet lite, är det så här svårt? Jag kontaktar min vän Emelie som varit med och gjort filmen Powder express och frågar hur de bokade sina biljetter. Hon berättade att de använt sidan www.oebb.at och att de tagit hjälp av en resebyrå för att få det rätta alternativet på nattåget.


För något år sedan åkte min mamma tåg ner till bland annat Nice och den gången fick hon hjälp av en resebyrå som var specialiserad på tåg, som hjälpte henne med verklig omtanke. Centralens resebutik i Kalmar är den som min mamma fick hjälp av och även den Emelie tipsade om. Jag surfade in på deras hemsida och genom att fylla i ett formulär om vart jag ville åka, när och lite mer information tog det ca 30 minuter så hade jag ett svar på mailen med förslag på rutt, med lite alternativ och pris. Fantastiskt så enkelt det plötsligt blev. Jag bokade direkt och biljetterna kom några dagar senare. Jag kände mig som ett barn på julafton när jag hämtade dem!


Själva tågresan gick verkligen fint, nästan inga förseningar och gott om tid vid bytena. Jag sov gott i liggvagn och anlände punktligt både till Chamonix och hem till Göteborg igen. Det tog mig ca 27 timmar ner och 30 timmar hem. Visst är det mer än att flyga, men det var fantastiskt härligt att ha den tiden att koppla av, läsa, titta ut och prata med människor. Min upplevelse blev mer som att resa när jag var liten, det kändes exklusivare och mer spännande helt enkelt.


Det kändes också väldigt bra i hjärtat. I Chamonix ligger Frankrikes största glaciär och alpernas näst största, Mer de Glace. Denna enorma ismassa krymper med ca 40 meter om året och har blivit ca 80 meter tunnare de senaste 20 åren enligt en artikel i the Guardian. Jag vill göra allt jag kan för att inte bidra till detta och därför flyger jag inte. Jag är djupt oroad över de klimatförändringar som sker och jag känner att de förändringar som jag hoppas på i vårt samhälle får börja hos mig själv helt enkelt. Självklart behöver vi vara många för att kunna påverka, men ens handlingar sprids som ringar på vattnet. Min nyfikenhet angående att ta tåget väcktes till stor del av inlägg på sociala medier om resande med tåg och jag har själv fått frågor om min alpresa. Därför ville jag dela med mig av min erfarenhet från resan här.


Väl i Chamonix hade jag sju underbara skiddagar med både isiga pister, orörd nysnö bredvid pisten, flatljus och sol. Helt fantastiskt! Om en vecka åker jag och Oscar ner till Spanien med tåg för att klättra i två månader. Håll utkik här och på sociala medier för lite uppdateringar om det äventyret.


Jag önskar er alla en underbar vinter / Mika


Här sitter jag på tåget hem, nöjd och lycklig över min lyckade resa!Min rutt tur och retur:

Göteborg – Köpenhamn – Hamburg – Basel – Visp – Martigny – Vallorcine – Chamonix.

Nattåg mellan Hamburg och Basel.


Pris:

Ca 3800 kr inklusive platsbiljetter, liggplats i kupé för fyra personer och avgifter + porto för bokning.


Restid:

Dit ca 27 h och hem ca 30 h. Luftiga byten och ingen stress.


Resebyrå:


Ytterligare tips:


Är det något mer som du undrar över? Skicka ett mail och fråga till fjellstil@gmail.com

198 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page