top of page
  • Mika

Lyngen Think Tank – en tankesmedja om klimat och hållbarhet

Uppdaterat: 17 apr. 2019


Tillsammans med ett gäng klimatengagerade skidåkare tog jag tåget upp till Narvik och därifrån åkte vi vidare mot Lyngen med elbilar. Resans grundtanke var att kombinera diskussioner, samtal och föreläsningar om klimat och hållbarhet, med skidåkning som genererade i ett så litet fossilt avtryck som möjligt. Det känns nästan överflödigt att skriva att när jag några månader tidigare fick inbjudan till Lyngen Think Tank, av bergsguiden Carl Lundberg, blev jag riktigt, riktigt glad.


Denna tankesmedja startades av Pia-Maria Lodhammar och Johan Rockström 2016, de två tidigare åren höll gruppen till i Tarfalla. Carl Lundberg blev tidigt en del i teamet och lika så Isak Stoddar från Uppsala universitet. Samtliga förenade av sitt engagemang för klimatet och naturen, och tankesmedjan de skapat är bland det häftigaste jag upplevt. Mina förväntningar på veckan var höga, tanken på att få tillbringa tid tillsammans med andra som brinner för klimatet och vill gå på topptur tilltalade mig verkligen. Trots mina höga förväntningar blev veckan långt bättre än vad jag vågat hoppas på.


Redan på tåget upp började vi diskutera och samtala om våra tankar, idéer, rädslor och liknande gällande klimatet och naturen. Jag kände direkt att det var väldigt befriande att få umgås med andra likasinnade och att kunna prata om dessa allvarliga frågor på ett uppriktigt och ärligt sätt. Jag tror de flesta kände som jag, då samtalen oftast kom igång redan innan frukost och höll på ända tills sänglampan släcktes på kvällen. Den energi som vi tillsammans genererade, från att vi träffades på Stockholms central tills att vi skildes åt igen, har gett mig hopp och kraft inför framtiden.Kontakten jag upplevde att jag fick med de övriga deltagarna var väldigt stark och fin. Nu efteråt vet jag att jag har ett helt gäng nya vänner. Det är sällan sju dagar tillsammans med en grupp andra människor kan påverka och kanske även förändra mig på det sättet jag upplevde att resan till Lyngen gjorde. Jag tror att vi behöver fler plattformar som denna, med tid för att samtala om den stora och svåra uppgift vi har framför oss. Den gemenskap jag upplevde under vår vecka, kring klimatkrisen och de utmaningar den innebär för oss, skapade hopp och vilja att engagera mig ytterligare. Detta är något jag vill vara med att sprida, hur vi tillsammans kan skapa en vilja att bidra, istället för att fastna i känslor av hopplöshet och klimatångest.Jag har fått flera frågor i stil med "vad kom ni fram till?" och på det har jag inget egentligt svar. Eller inget enkelt svar i alla fall. För det första var tanken med resan inte att producera något, utan ett tillfälle att lära mer, bolla idéer och finna inspiration i vår kamp för planeten. Om något sedan skulle födas ur detta skulle det vara fint, men inte alls ett måste eller ens något vi strävat efter. Dock lyftes många goda idéer och självklart flera som rörde friluftsliv. Vad det blir av det återstår att se, men det vore fantastiskt om Sveriges alla naturälskare kunde samlas bakom ett budskap om att vistas i naturen på ett hållbart sätt och verkligen sträva efter att leva efter det. Vilket i förlängningen skulle bidra till ett hållbarare samhälle!Tilläggas bör också att skidåkningen under veckan var helt fantastisk och det var väldigt roligt att åka med bergsguiderna Carl Lundberg Skitouring Scandinavia och Mikal Nerberg Lyngen guide, som gav oss övriga deltagare fantastiska dagar på berget.Tack för mig, Mika

81 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page